poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto na Dzień Mamy dla Dzieci moich ukochanych:)

Dzisiaj z racji nadmiaru wolnego czasu mogę troszeczkę popisać i opisać dosyć fajne i proste i szybkie ciasto. Zrobiłam je w sobotę, kiedy to jeszcze mogłam istnieć w pozycji stojąco-chodzącej, (bo teraz po biegach niedzielnych, niestety jestem niepełnosprawna tzn. nie chodzę, nie siedzę, nie stoję tylko leżę w rozmaitych dogodnych pozycjach). No i piszę...


Zdrowa ( bo nie można inaczej) tarta z kremem budyniowo-kokosowym i owocami.


Składniki:

Na spód do tarty:

1 szklanka płatków owsianych zwykłych,
3 łychy otrębów owsianych,
5 łyżek oleju kokosowego

po wielkiej garści (nie mojej tylko mojego Męża) orzechów włoskich, pestek słonecznika, orzechów ziemnych bez soli, owoców goji, pestek dyni, migdałów
2 całe jaja,
2 łychy mleka kokosowego,
1,5 łyżki ksylitolu lub więcej jak kto woli,

Na krem budyniowo -kokosowy:
1/2 litra meka,
1 budyń czekoladowy eko bez cukru ( w naszym sklepie zdrowym),
2  łyżki ksylitolu,
3 łyżki oleju kokosowego,

pół szklanki wiórków kokosowych eko,

 Owoce na wierzch:
w moim przypadku truskawki i borówki


 


Działamy:

  1. Na wstępie wszystkie składniki na spód mieszamy ręką i wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Brzegi muszą być wyciągnięte do góry.
  2. Następnie pieczemy spód około 25 minut i potem czekamy aż wystygnie.
  3. Kolejny krok to zrobienie budyniu z mleka z ksylitolem. Czekamy aż troszkę ostygnie, ale nie całkiem i wtedy dokładamy olej kokosowy i wiórki kokosowe. Mieszamy energicznie tworząc przepyszny krem.
  4. Krem wykładamy na wystudzony spód i znów czekamy coby stężał.
  5. Potem już tylko artystycznie układamy owoce według własnej wyobraźni i ciasto gotowe:)

Smacznego :)

 


1 komentarz: