czwartek, 5 czerwca 2014

Krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, a że jest krótki i lada moment będzie po nim, to zachęcam do korzystania i eksperymentowania z tym przepysznym warzywem:) Jednym z prostych, szybkich i pysznych sposobów na szparagi jest zupa krem. Jak już Mama kiedyś wspominała, a pod czym ja się podpisuję obydwiema rękoma, my zupy kremy lubimy jednoskładnikowe, a więc bez żadnych dodatków typu ziemniaki, cebula, itp. Lista składników jest zatem prosta:

szparagi (ja robiłam z białych)
trochę cukru, żeby złamać smak
sól, pieprz, czosnek sypany - co kto lubi
ewentualnie jakieś nasiona, pestki jako dodatek

Sposób przygotowania też jest prościutki:

1. Szparagom obcinamy końce (dodatkowo białe szparagi należy nieco obrać - zielonych się nie obiera),
2. Gotujemy je ok 8-10 min (tak żeby zmiękły),
3. W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać (ja lubię gęste zupy), odlewamy trochę wody z garnka (jeśli chcemy gęstą zupę, to odlewamy większość wody) i blendujem, 
4. Doprawiamy do smaku (odrobinę cukru, soli, pieprzu, itd.)
5. Dosypujemy nasion, pestek (u mnie siemię lniane i nasiona słonecznika)

I gotowe:) 


Smacznego!

Szparagi - są bardzo mało kaloryczne (18 kcal w 100g), a do tego zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Mają dużo błonnika, zawierają wapń, fosfor i potas, witaminy A, C, E oraz beta-karoten (a zatem wpływają na kondycję naszych włosów, paznokci i skóry, a także wzmacniają odporność). Kolejnym składnikiem jest kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ jego zadaniem jest wspomaganie prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym jedząc szparagi, dostarczamy sobie asparaginy, która wspomaga prawidłowy poziom nawodnienia naszego organizmu, a także glutation, który wzmacnia odporność i odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn.Nic, tylko się zajadać :) Szparagi smakują także wyśmienicie ugotowane (na parze - są super chrupiące) i polane sosem - beszamelowym albo np. miodowo-musztardowym:)

3 komentarze: