Przepis znalazłam na jadłonomi. Od pierwszego wykonania zakochałam się w nich i robię codziennie, bo zajmuje mi to zaledwie kilka minut, a efekt... Zwłaszcza, że jarmuż to niekwestionowany lider zdrowotności.Tak naprawdę to pierwszy raz spróbowałam go w tym roku, ale już robiłam z niego koktajle, sałatki i sos do makaronu, ale te chipsy to po prostu, jak mówią nastolatki, czad :)
Jarmuż to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest zalecany w diecie biegaczy. Roślina
ta zawiera silne przeciwutleniacze i posiada niezwykłe właściwości
przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy K, witaminy C,
witamin z grupy B, witaminy E, luteiny, a także wapnia. Podobnie jak brokuły,
o których kiedyś pisałam, zawiera sulforafan - związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest także doskonałym
źródłem żelaza, fosforu i magnezu. Więcej witaminy C niż jarmuż posiada jedynie papryka i natka pietruszki.
Jarmuż zalicza się do warzyw lekkostrawnych, zalecanych zwłaszcza osobom
starszym i dzieciom. Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować oraz dodawać do różnych zup, no i oczywiście
robić chipsy, które polecam. Ja je przyprawiam oliwą przeze mnie aromatyzowaną
suszonymi pomidorami i czosnkiem i odrobiną soli himalajskiej.
Idę oglądać mecz :)
Jarmuż
należy do rodziny kapustnych. To ta sama rodzina do której należy
kapusta (oczywista sprawa), pak-choi, tasoi, inne zieleniny chińskie,
brokuły, rośliny musztardowe (np. mizuna) etc. Obecnie robi się (znowu)
modną rośliną, ale w rzeczywistości jarmuż był uprawiany od bardzo
dawna. Niektórzy twierdzą wręcz, że to roślina najbliżej spokrewniona z
dziką kapustą, czyli najmniej zmodyfikowana przez uprawę. Jarmuż,razem z
rzepą jedzono również chętnie w średniowieczu: było to typowe
pożywienie chłopskie. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/jarmuz/#sthash.dFUFGfXs.dpuf
Jarmuż
należy do rodziny kapustnych. To ta sama rodzina do której należy
kapusta (oczywista sprawa), pak-choi, tasoi, inne zieleniny chińskie,
brokuły, rośliny musztardowe (np. mizuna) etc. Obecnie robi się (znowu)
modną rośliną, ale w rzeczywistości jarmuż był uprawiany od bardzo
dawna. Niektórzy twierdzą wręcz, że to roślina najbliżej spokrewniona z
dziką kapustą, czyli najmniej zmodyfikowana przez uprawę. Jarmuż,razem z
rzepą jedzono również chętnie w średniowieczu: było to typowe
pożywienie chłopskie. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/jarmuz/#sthash.dFUFGfXs.dpuf
Jarmuż
należy do rodziny kapustnych. To ta sama rodzina do której należy
kapusta (oczywista sprawa), pak-choi, tasoi, inne zieleniny chińskie,
brokuły, rośliny musztardowe (np. mizuna) etc. Obecnie robi się (znowu)
modną rośliną, ale w rzeczywistości jarmuż był uprawiany od bardzo
dawna. Niektórzy twierdzą wręcz, że to roślina najbliżej spokrewniona z
dziką kapustą, czyli najmniej zmodyfikowana przez uprawę. Jarmuż,razem z
rzepą jedzono również chętnie w średniowieczu: było to typowe
pożywienie chłopskie. - See more at:
http://ziolowyzakatek.com.pl/jarmuz/#sthash.dFUFGfXs.dpuf
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńdobry pomysł.. tylko powiedz gdzie kupić jarmuż? Na targu go nie widziałam, a i w supermarketach nie rzucił mi się w oczy..
OdpowiedzUsuńJa kupuję w "Biedronce". Pozdrawiam i zachęcam do zaprzyjaźnienia się z jarmużem :)
OdpowiedzUsuńTeż kibicowałam na finale siatkówki. Ależ były emocje ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do siebie:
positivefitlife.blogspot.com