sobota, 4 października 2014

Bezglutenowy i wegetariański tort jaglany

Z okazji 45 rocznicy ślubu rodziców, zrobiliśmy małą imprezkę i upiekłam na tę okazję zdrowy tort  na bazie kaszy jaglanej. Inspiracją dla mnie był ten przepis na tort.  Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie ukasiła, a zatem z racji tego, że nie ma w mojej kuchni wcale żadnego cukru, do słodzenia użyłam ksylitolu. Użyłam też własnoręcznie robionych wcześniej konfitur malinowo-borówkowych. Poza tym nie używam do pieczenia masła, ani żadnych tłuszczów trans, jedynie olej kokosowy.
Ciasto i krem robiłam z podwójnej porcji podanej w tym super przepisie. Po upieczeniu biszkoptów i zrobieniu kremu (do którego nie dodawałam żadnej skrobii ani zapachu waniliowego, ale za to dodałam wiórki kokosowe), na spodni biszkopt wyłożyłam cały słoiczek moich konfitur, potem 5/6 masy, przykryłam drugim biszkoptem, który pokryłam pozostałym kremem i na wierzch zrobiłam galaretkę z pół kilograma malin i agaru z nutką wanilii dosłodzoną ksylitolem.
Polecam taki deser, bo możemy zjeść kilka kawałków, nie mając żadnych dietetycznych wyrzutów. Wcześniej pisałam tutaj o zaletach kaszy jaglanej. Jest to podstawa deserów w mojej kuchni. Można z niej wyczarować zdrowe delicje.








Krem jest niespotykany w smaku, kasza jaglana ma super konsystencję, a zatem masa jest taka świetnie kremowa i niebiańska w smaku. Polecam :) Na koniec jeszcze mała porada. Bitą śmietanę robimy tylko z tej twardej białej śmietanki z mleczka kokosowego. Wcześniej musimy puszkę schłodzić i wtedy oddzieli się woda od twardej masy. Do ubijania używamy tylko tej twardzieliny kokosowej. Piszę o tym, bo już parę razy próbowałam ubić bitą śmietanę z mleka kokosowego i nie wiedziałam co robię nie tak, bo nijak nie wychodziła. Sztuka polega właśnie na schłodzeniu i odlaniu wody z puszki :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłąm takiego tortu :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń