niedziela, 2 listopada 2014

Zdrowe muffinki marchewkowe

Składniki:


  • 3szklanki marchewki startej na małych oczkach lub zmielonej tak jak u mnie w malakserze,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1  szklanka otrębów owsianych,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 6 jaj,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  •  2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • słonecznik,
  • owoce goji,
  • orzechy ziemne,
  • pestki dyni,
  • gorzka czekolada 90% kakao,
  • płatki kokosowe.
Z  przepisu wychodzi 25  babeczek.
W malakserze zmielić płatki owsiane na mąkę. Przesypać je do miski i dodać otręby, , cynamon, , sól, , sodę oczyszczoną i ksylitol.
Jajka i oliwę zmiksować i w osobnej misce i wymieszać z marchewką. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać po garści słoneczniku, owoców goji, orzechów ziemnych i pestek dyni i wszystko drewnianą łychą połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki (ja mam silikonowe, więc niczym nie smaruję).  Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, wystudzić, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i pomazać nią każdą babeczkę i ozdobić płatkami kokosowymi.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Spróbuję w najbliższym czasie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio po raz pierwszy robiłam muffinki, ale w wersji na bardzo słodkiej. Twoje wyglądają na troszkę zdrowsze, bo marchewkowe i tak samo proste :)

    Pozdrawiam

    fitfunmamarun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wciąż szukam idealnego przepisu na ciasto marchewkowe, więc wypróbuję mufinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinów marchewkowych nie robiłam, ale ciasto uwielbiam :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń