Witam po długiej nieobecności spowodowanej brakiem czasu, czyli lenistwem :)
Martusia jutro ma IMIENINY, a ponieważ kilkakrotnie zdarzyło się wszystkim zapomnieć o tym dniu, zapisuję sobie to WIELKIMI literami w kalendarzu. Z okazji tej przygotowałam Jej smaczne i oczywiście zdrowe słodycze, jakkolwiek niedorzecznie to brzmi, to rzeczywiście słodycze mogą być zdrowe.
Bo...te moje są stworzone z samych najcenniejszych dla naszego zdrowia produktów, m.in.:
Daktyle są bogate w żelazo, potas i magnez, ponoć odżywiają krew, a co najważniejsze zwalczają stany zapalne. Są także źródłem witamin A, B1, B2 i PP. Nazywane są „chlebem życia” i jako ciekawostkę przytoczę, że to owoce
najstarszego owocowego drzewa na świecie. Są kopalnią energii,
zapobiegają zaparciom i obniżają ciśnienie tętnicze. W krajach arabskich
uważa się je za afrodyzjak.
Karob
czyli tzw. mączka
chleba świętojańskiego, to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych
na świecie. Jest cennym źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo,
wapń, potas, fosfor, sód, ale zawiera także witaminy: B1, B2, B3, oraz
obfituje w inne wartości odżywcze. W przeciwieństwie do kakao nie
zawiera tak bardzo uzależniającej kofeiny, dlatego mogą go spożywać
osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Nie zawiera także teobrominy i kwasu
szczawianowego, który hamuje wchłanianie wapnia, Karob korzystnie wpływa
na nasz układ krwionośny. Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na
cały organizm. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach
jelitowych (refluks), obniża też poziom cholesterolu we krwi i reguluje
metabolizm. Karob jest pomocny także w profilaktyce astmy, tudzież w
problemach wywołanych przez wszelakie alergie. Wspomaga odporność
organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i
przeciwkaszlowej. Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą
młodości, i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu.
Mogą go stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne. I
najważniejsze – karob ma 60% mniej kalorii niż zwykłe kakao. Jest
produktem w 100% naturalnym, bez konserwantów, sztucznych barwników i
cukru.
Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla osób
zmagających się z uciążliwymi migrenami. Jest natomiast bogatym źródłem
białka – zawiera go ok. 80% .
Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i
polew, do wyrobu cukiereczków z jaglanką i wielu innych przysmaków.
Proszek przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, uczulonych na kakao i
czekoladę oraz dla wszystkich, którym zależy, by zdrowo żyć. Ma smak
zbliżony do kakao, moim skromnym zdaniem (osoby dotychczas praktycznie
uzależnionej od kakao) jest dużo bogatszy w smaku :)
Chia to niepozorne nasionka kryjące w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i
odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści
zdrowotne. Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i
niacyna. Ze względu na dużą zawartość błonnika
(ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia
polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo
zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie
pokarmowym.Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju. Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Wspomagają nawilżanie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na
swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety
sportowców, a zwłaszcza biegaczy Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są własności
hydrofilowe - nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12
do 1 (wagowo). Ta własności utrzymywania wody przedłuża
okres uwadniania organizmu.
Marchewka, mąka gryczana i ryżowa, nasiona, mleko kokosowe, agar agar, ksylitol, odtłuszczony len złocisty zmielony to wszystkie produkty cenne dla zdrowia, dlatego spokojnie zjadamy moje delicje.
Jako pierwsze zrobiłam muffinki z kremem kokosowym i borówkami
Składniki:
Na muffinki:
6 jajek,
3 łyżki ksylitolu (my wolimy mniej słodkie, a zatem można według swojego smaku),
ekologiczny proszek do pieczenia (na kg mąki),
4 szklanki drobno startej marchewki,
1,5 szklanki mąki gryczanej,
1,5 szklanki mąki ryżowej,
1,25 szklanki oleju rzepakowego,
0,25 szklanki zmielonych pestek dynii,
0,25 szklanki całych pestek dynii,
1 mały jogurt naturalny,
2 łyżeczki cynamonu.
Na krem:
2 puszki mleka kokosowego po 400 ml,
4 łyżki ksylitolu,
4 łyżeczki agar agar,
100 gr wiórków kokosowych,
borówki.
Jajka należy ubić z ksylitolem, dodać proszek do pieczenia i olej zamieszać i dodać resztę składników. Ponakładać do papierowych foremek muffinkowych i upiec w nagrzanym do 170 st. piekarniku.
Następnie odłożyć do wystygnięcia i w tym czasie zrobić boski krem kokosowy. Ugotować mleczko z ksylitolem, dodać agar agar i jeszcze przez chwilę podgotować. poczekać do wystygnięcia i potem już szybko nakładać na wierzch babeczek, posypywać serdecznie wiórkami i dociskać je do kremu. Trzeba to robić szybko, bo agar agar momentalnie zastyga. Na wierzch położyć, a właściwie wcisnąć po kilka borówek i gotowe.
Jako drugie zrobiłam trufle z daktyli z karobem, chia i lnem złocistym.
Składniki:
30 daktyli,
0,5 szklanki gorącej kawy orzechowej,
2 łyżki nasion chia,
4 łyżki karobu (dodatkowo ok. 3 łyżki do obtaczania trufli),
3 łyżki lnu złocistego zmielonego,
Daktyle zalać gorącą kawą i pozostawić na 7 minut. Zblenderować, a następnie dodać resztę składników i ponownie zblenderować. Z powstałej masy formować kuleczki i obtaczać je w karobie.
Też pycha!!!!!
O moich imieninach też rodzina zapomniała :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com