środa, 8 kwietnia 2015

Masło orzechowe i ciasteczka niezbędne do smarowania tym masłem :)

Niektórzy z naszych znajomych mają o nas mylne pojęcie, a mianowicie sądzą, że odmawiamy sobie przekąsek. Oczywiście, nie jemy przetworzonych przekąsek sklepowych zawierających masę cukru, soli, glutaminianu, gumy i innych trucizn. Ale generalnie mądre przekąski nie są złe. Sztuka to umiejętna selekcja smakołyków, na które możemy sobie pozwolić. Jedną z takich wyselekcjonowanych przez nas smakołykowych przekąsek jest masło orzechowe!

Masło orzechowe zawiera pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe!!!!!!!!!!! Wszyscy uważają, że jedzenie orzeszków ziemnych należy  ograniczać, bo są wysokokaloryczne. No rzeczywiście są, ale w sensownych ilościach? Czemu nie? Masło orzechowe wykonane właśnie z tych moich najulubieńszych orzeszków jest bogate w nienasycone tłuszcze, a nienasycone tłuszcze powodują szybsze spalanie naszej tkanki tłuszczowej. Kwasy nienasycone zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy nawet utracić kilka zbędnych kilogramów zajadając (oczywiście z umiarem) coś tak kalorycznego.


Takie masło jest idealne do ciasteczek wielkanocnych, na które przepis zamieszczamy poniżej masła.

Masło orzechowe

Składniki na masło orzechowe:
  • pół kilograma orzeszków ziemnych niesolonych prażonych,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • cukier waniliowy bio (pamiętaj wanilia a nie wanilina).
Sposób wykonania masła orzechowego:

Jeżeli orzeszki są prażone to ok, jeżeli nie, to należy je uprażyć w piekarniku lub na patelni, oczywiście bez żadnego tłuszczu.
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy ok. 15 minut na maślaną masę. Masło przekładamy do słoiczków, pakujemy do lodówki i upajamy się potem jego niezwykłym smakiem.



Ciasteczka wielkanocne:

Składniki na ciasteczka:
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 10 łyżek oleju kokosowego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • cukier waniliowy bio (pamietaj!!!! nie wanilinowy),
  • starta skórka z jednej pomarańczy,
  • dodatkowo 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej bio.
Sposób wykonania ciasteczek:

Jajka należy utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym, w osobnej misce wymieszać suche składniki i skórkę, a następnie połączyć mokre składniki z suchymi i wyrobić jednolite ciasto. Na kilkanaście minut włożyć je do lodówki. Potem rozwałkować według mojego patentu. to znaczy na kredensie wyłożyć papier do pieczenia, położyć ciasto i przykryć drugim papierem do pieczenia. W ten sposób można rozwałkować cienko ciasto nie narażając się na klejenie do wała. Wycinać następnie zające, kurczaczki, jajka i baranki i piec w piekarniku 170 stopni Celsjusza do zrumienienia czyli ok. 10-12 minut.

Ciasteczka wyśmienicie smakują z masłem orzechowym, ale takie gołe też są idealne. Smak super komponuje się w te wiosenne święta.



3 komentarze:

  1. Masło orzechowe wygląda genialnie :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest rzeczywiście smaczne, polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń