środa, 8 kwietnia 2015

Musztarda z gorczycy z figą suszoną

Po udanych próbach wykonania własnego majonezu, ketchupu, borówki, przyszedł czas na domową
musztardę z gorczycy z figą suszoną.
Twórcą tego przepysznego dodatku do mięs i kiełbas wielkanocnych jest najmłodsza z Fit Family, Julia.

Musztarda z gorczycy z figą suszoną

Składniki:

  • 4 paczki gorczycy białej,
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego, w zależności od własnych preferencji kwasowości (najlepiej domowego),
  • woda gorąca,
  • 1/2 kg fig suszonych,
  • odrobina ksylitolu, jeśli figi nie są wystarczająco słodkie (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,

Sposób wykonania:

Gorczycę zalewamy w misce octem i gorącą wodą tak, żeby przykryć ziarenka ok. 1 cm ponad ich powierzchnię. Gorczycę moczymy przez dobę, aby napęczniała. Na drugi dzień odlewamy odrobinę płynu do szklanki i ziarenka wraz z figami i innymi składnikami wrzucamy do malaksera. Mielimy na w miarę gładką masę, ale nie robimy absolutnie mazi, dobrze jest jak są małe grudki figi i dużo nierozdrobnionych ziarenek gorczycy. Doprawiamy jeszcze ewentualnie ksylitolem i, jeśli konsystencja jest za bardzo zbita, to dolewamy płynu, w którym moczyła się gorczyca. Ja nie musiałam.

Taka musztarda jest niebiańska. Wyśmienicie smakuje z białą kiełbasą i wędlinami. I przynajmniej wiesz co jesz :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz