Święta, święta! Nasz żywioł. Uwielbiamy rodzinne posiedzenia przy stole. Niezorientowani w temacie i nieznający nas zbyt dobrze ludzie mogliby pomyśleć, że wręcz przeciwnie - skoro dbamy o zdrowie i sylwetkę, to unikamy dużej ilości kalorii i niezdrowego jedzenia, a z tym przecież kojarzą się święta. Spieszymy z wyjaśnieniem: to absolutna nieprawda! Nawet jeśli na co dzień żyjemy zdrowo i w zgodzie ze swoimi organizmami, to w czasie świąt nie odmawiamy sobie tradycyjnych potraw, które wychodzą głównie spod ręki babci (tradycyjny pasztet, klops, kiełbasa biała, żurek - choć zakwas robimy same!; tradycyjne ciasta z cukrem i mąką pszenną, sałatka jarzynowa...), bo próbujemy wszystkiego, wyznając zasadę: "Mogę spróbować każdej potrawy, byle w małej ilości, żeby wszystko się zmieściło". Babcia i tak już jest trochę przeciągnięta na naszą stronę, bo zamiast cukru dodaje do wszystkiego ksylitol, a zamiast majonezu sklepowego - nasz (chociaż pod względem kalorii to nic nie zmienia, to jednak unikamy wszelkich sztucznych substancji). A my, dla przeciwwagi, pichcimy mnóstwo zdrowszych, nieco "odchudzonych" i "uzdrowionych" alternatyw. Już drugi dzień uwijamy się wszystkie trzy jak w ukropie, żeby ze wszystkimi pysznościami zdążyć, a lista planowanych przez nas potraw i dodatków jakby w ogóle się nie kończyła... Co przygotowałyśmy do tej pory? Zobaczcie sami:
Nie wszystkie przepisy są nasze; często inspirujemy się jakimś przepisem i modyfikujemy go wedle własnego uznania. Tak właśnie było z tofurnikiem. Za inspirację i pomysł dziękujemy vea love green (po oryginalny przepis kliknij tutaj), a my prezentujemy naszą wersję tofurnika (chociaż nie ukrywamy, że mus jabłkowy zgapiłyśmy - Iwonka, mamy nadzieję, że się nie obrazisz :)). No i wreszcie, po tym przydługim opisie zapraszam na przepis.
Tofurnik na spodzie owsiano-orzechowym, z mango i rodzynkami oraz musem jabłkowym
1. Mus jabłkowy
Składniki:
Przygotowanie:
2. Spód
Składniki:
Przygotowanie:
3. Masa
Składniki:
Przygotowanie:
- tofurnik na spodzie owsiano-orzechowym, z masą z mango i rodzynkami, pokryty musem jabłkowym
- mazurek owsiany z polewą ksylitolową, świątecznie przyozdobiony
- pasztet z soczewicy z żurawiną
- pasztet warzywny
- pasztet z piersi z indyka i jogurtu
- smalec z fasoli z jabłkiem ze "skwarkami" z kaszy gryczanej
- musztarda z suszonej figi
- majonez
- masło orzechowe
- chrzan tarty
- ciasteczka bezglutenowe
Nie wszystkie przepisy są nasze; często inspirujemy się jakimś przepisem i modyfikujemy go wedle własnego uznania. Tak właśnie było z tofurnikiem. Za inspirację i pomysł dziękujemy vea love green (po oryginalny przepis kliknij tutaj), a my prezentujemy naszą wersję tofurnika (chociaż nie ukrywamy, że mus jabłkowy zgapiłyśmy - Iwonka, mamy nadzieję, że się nie obrazisz :)). No i wreszcie, po tym przydługim opisie zapraszam na przepis.
Tofurnik na spodzie owsiano-orzechowym, z mango i rodzynkami oraz musem jabłkowym
1. Mus jabłkowy
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
- Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Starte jabłka wymieszać z nasionami chia.
- Całość włożyć do lodówki na godzinę.
2. Spód
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- garść orzeszków ziemnych
- 2 łyżki ksylitolu
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksować na gęstą masę w malakserze.
- Masę wyłożyć na tortownicę (u nas szklany spód, więc bez folii; na zwykła tortownicę lepiej wyłożyć folię aluminiową) i wyrównać ręką powierzchnię i brzegi (dokładnie i równo rozprowadzić masę po całej powierzchni)
- Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Masa
Składniki:
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej bio
- 1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 paczki tofu (po 180 g)
- 4 łyżeczki masła orzechowego (u nas: własnoręcznie robione; przepis podamy lada moment)
- 150 ml mleka
- mała paczka rodzynek
- pół szklanki ksylitolu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz mango i rodzynek zmiksować na gładką masę (jak na sernik) w malakserze.
- Do masy dorzucić pokrojone drobno mango i całe rodzynki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zjadłaby ciasto. :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com