środa, 20 maja 2015

Ruskie inaczej :)

Pieczone drożdżowe ruskie pierogi z farszem z młodych ziemniaków i odtłuszczonego twarogu

Składniki:

na ciasto:

0,5 kostki drożdży babuni ,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki z ciecierzycy,
1 szklanka mąki gryczanej,
tyle mleka ile zabierze ciasto drożdżowe,
1 łyżeczka soli himalajskiej do ciasta,
odrobina cukru do wyrośnięcia drożdży ( niestety ksylitol tutaj nie spełni roli, a zatem troszkę tego strasznego cukru),
łycha oleju rzepakowego.

 na farsz:

1,5 kg młodych polskich ziemniaków,
0,5 kg twarogu odtłuszczonego,
sól, pieprz do smaku,
ksylitol też do smaku,
trzy cebule pokrojone w kosteczkę i podsmażone na oleju rzepakowym.

Z drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąki przesiać, dodać sól , wlać zaczyn i mleko i wyrobić w robocie ciasto. Odstawić do wyrośniecia.

Ziemniaki ugotować i wystudzić, wrzucić z twarogiem do malaksera i zmielić. Następnie dodać cebulkę, sól, pieprz i ksylitol i wymieszać wszystkie składniki.

Ciasto wałować, wycinać kółka i faszerować. Układać pierogi  na blaszce na papierze do pieczenia. Każdego pieroga posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec po kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.



8 komentarzy:

  1. takiego przepisu potrzebowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ruskie trochę inne niż tradycyjnie :-) Ale wyglądają mega smakowicie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiedzieliście że hula hop poprawia metabolizm ?
    To tylko jeden powód dla którego warto ćwiczyć z hula hop , zobaczcie reszte :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja na pieczone pierożki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Tradycyjne pierogi inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń